Mivel híve vagyok a gyógynövények fogyasztásának, és jópárszor tapasztaltam jótékony hatásukat, ezért gondoltam, hogy megosztom másokkal is ezek helyes alkalmazását, és néhány hasznos receptet.
Elsőként essen szó a gyógyteák elkészítéséről és alkalmazásáról.
A drogok (a gyógynövények hivatalos összefoglaló neve) alkalmazási területe - amint később is még olvashatjuk - elég nagy kiterjedésű, legnagyobb részükben azonban mégis gyógyszerként nyernek felhasználást. A legismertebb, a legrégibb napjainkban is általános felhasználási formájuk a vizes kivonatok készítése, amelyeket közismerten teáknak nevezünk.
Amikor teát iszunk, azt mondjuk, hogy azt az orvosságformát belsőleg alkalmazzuk. Külsőleg alkalmazzuk a vizes kivonatokat, amikor a száj- és toroköblítésre, inhalálásra, szemborogatásra, sebek és bőrbajok öblögetésére és borogatására, hüvelyöblítésre, stb. használjuk azokat.
A gyógyteák hatóanyagának minél teljesebb kinyerése és megőrzése érdekében pontosan követni kell a teák elkészítésére vonatkozó szabályokat. Hogy valamely drogból milyen módon készítendő el a leghatásosabb tea, az a drog állományától, a hatóanyag természetétől, valamint a teaanyag helyes adagolásától is függ.
A laza szövetű drogokból,virágokból, levelekből, füvekből, valamint illóolajat tartalmazó termésekből - koriander, édeskömény, boróka - illetve túlnyomórészt az ilyen növényi részekből álló teakeverékekből forrázással kell teát készíteni.
A forrázat készítésének módja
Miután a forrásban levő vízhez a kivonandó teaanyagot hozzáadjuk, az edényt lefedjük és a tűzről azonnal levesszük, majd 10-20 percnyi állás után a teát megszűrjük, illetve fogyasztásra előkészítjük.
Gyökerekből, kérgekből és fás állományú növényi részekből, vagy túlnyomórészt az ilyen anyagokból összeállított teakeverékekből főzetet kell készítenünk.
A főzet készítésének módja
Miután a forrásban lévő vízhez a szükséges teaanyagot hozzáadtuk, az edényt lefedjük, majd lassú tűz mellett a főzetet még 3-5 percen át forrásban tartjuk. Végül az edényt a tűzhelyről levesszük, félreállítjuk, majd néhányszori felkeverés mellett 15-30 percnyi állás után megszűrjük, a teaanyagban bentmaradt nedvet is kipréseljük. (a zsurlófűteát is főzetként kell elkészíteni!)
Folyt. köv.
Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények