Mikor és hogyan kell a gyógyteákat inni?

Hogy a gyógyulás érdekében milyen szabályok követésével kell teázni, azt mindenkor a betegség szabja meg. A pontos szabályokat elő lehet ugyan írni, azonban azok követése a napi elfoglaltság függvénye.

Az étvágyjavító teákat a főétkezések előtt 15-20 perccel kell meginni. Ez alatt az idő alatt a teák keserű és aromás anyagai a gyomor- és bélnedvelválasztás, valamint a nyálképződés kiváltásával éhségérzetet okoznak.

Az emésztést serkentőket, az epére és májra hatókat, amelyek több-kevesebb hashajtó hatású drog alkotórészt is tartalmaznak, viszont a nagyobb étkezések után 10-15 perccel fogyasszuk.

A vese- és hólyagbántalmak elleni teákat - a vese enyhébb vagy erősebb izgatásával fejtik ki hatásukat - naponta több ízben, akár víz helyett is kell inni.

Az izzasztó hatású teákat természetesen ágyban kell elfogyasztani, utána pedig nyakig be kell takarózni.

A köhögéscsillapítókat és a nyálkaoldókat napjában több ízben is kell fogyasztani, azonban egy csészével lefekvéskor az ágyban is hasznos meginni. A teák hatóanyaga az izgalomban lévő nyálkahártyát bevonja, a hörgőkben lévő váladék kiürítését elősegíti.

A magas vérnyomás elleni teákat napközben bármikor lehet fogyasztani, de használatuk lefekvés előtt is indokolt. A vérerek tágításával és rugalmasságuk növelésével fejtik ki hatásukat.

A bélféregűző teákat reggel éhgyomorra, reggelizés előtt 15 perccel kell elfogyasztani, mert csakis üres gyomorra hatnak.

Az idegekre ható gyógyteák a nap bármely szakaszában fogyaszthatók, a nyugodt alvás biztosítására lefekvés előtt is el kell fogyasztani egy csészével.

A cukorbetegek is bármikor fogyaszthatják napi 2-3 csésze teájukat, tanácsos azonban a teázást már reggel, éhgyomorra elkezdeni.

A hashajtó teák alkalmazásánál azt is figyelembe kell venni, hogy hatásuk megfelelő időben jelentkezzék, tehát elfogyasztásuk idejét úgy  kell beállítani. Az elhízás elleni teák intenzívebb használatánál is hasonló szempontokat kell figyelembe venni.

"Vértisztító" kúrát a tél utolján és tavasszal szoktak tartani. A népi magyarázat azt tartja, hogy a tél folyamán az állandóan fogyasztott nehéz ételekből a szervezetben lerakódott salakot ki kell mosni, és a teázás tulajdonképpen az anyagcsere folyamatára hat serkentőleg.

 

Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények

Szerző: Antoinette666  2011.04.10. 17:29 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oregfuz.blog.hu/api/trackback/id/tr492814727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása