Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 új karalábé
- 1 szelet zeller
- 2 újburgonya
- 15 dkg ceruzabab
- 15 dkg zöldborsó
- 1 szelet káposzta (kb. 15 dkg)
- 1 vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 2 l zöldség- vagy csontlé
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
- só, fehér bors
- 1 tojás
- fél citrom leve
Elkészítés:
Vágjuk a hagymát apró kockákra, futtassuk meg üvegesre a felolvasztott vajon. A megtisztított, lemosott sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, káposztát és burgonyát vágjuk nagyon vékony laskára (Julienne-re), és tegyük a hagymára. Dinszteljük kevés ideig a zöldségegyveleget, ízesítsük sóval, fehér borssal, adjuk hozzá a babot és a borsót, majd öntsük föl a felmelegített zöldséglével. Lassú tűzön hagyjuk főni, de ne főzzük szét a zöldségeket. A tejfölt keverjük el jól egy tojás sárgájával, szórjuk bele a finomra vágott petrezselymet, majd adjuk apránként a leveshez. A kész levest húzzuk félre a tűzről, ízesítsük citromlével, majd hagyjuk lefedve legalább 15 percig, míg az ízek finom savanykássá összeérnek. Tálaljuk ropogós, magvas barna kenyérrel!